Meklēt

Izvērstā meklēšana

Izstāde

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

“Kods: Pārgauja” – par cilvēkiem un notikumiem

Izstādes atklāšanas datums 18.05.2017
Izstādes slēgšanas datums 02.07.2017
Darba laiks O.-S. 10.00 - 17.00
Izstādes apraksts

Valmieras muzeja izstāžu nama 2.stāva zālē 18.maija pēcpusdienā 16.00, sagaidot starptautisko Muzeju nakti, atklās izstādi “Kods: Pārgauja. Vēsture. Notikumi. Cilvēki”, kas būs apskatāma līdz pat 9.jūlijam.

Izstādes autore, Valmieras muzeja vēstures nodaļas vadītāja Ingrīda Zīriņa atklāj, ka varēs uzzināt par Pārgaujas ielām, par Gaujas tiltiem, mazā šaursliežu bānīša un lielā, platsliežu dzelzceļa tapšanas gaitu, stacijas ēku. Būs arī stāsti par personībām: vēsturnieku Laimoni Liepnieku (saukts par Kārlienas lordu), rakstnieku Andreju Dripi, Šanas biedrību un slaveno Kārlienas puiku Kārli Konrādu, “Valmieras puiku” autoru Pāvilu Rozīti, sabiedrisko darbinieku Hermani Enzeliņu, pirmo Latvijas Ministru prezidentu Kārli Ulmani un vēl citiem.

Savulaik, 20. gadsimta sākumā, līdz pat 1921. gada 31. decembrim, tagadējā Pārgaujas teritorija piederēja Kauguru muižai. To dēvēja par Kauguru Jaunpilsētu, bet teritoriju ap staciju – par Kārlienu. Starp šīm abām vietām bija klajš lauks, kura vidū – smilšains ceļš kas veda no Kauguru Jaunpilsētas uz staciju. Ceļš vēlāk pārtapa par pirmo – Stacijas ielu. Šis būs tikai viens no Pārgaujas stāstiem, kurus būs iespējams uzzināt izstādē. Izstādes iekārtojums un dizains Ārija Pakere, Arta Rozīte.

Izstādes vieta Valmieras muzeja Izstāžu namā, Bruņinieku ielā 3
Izstādes veids Klātienes izstāde
Hipersaite Informācija par izstādi un muzeja cenrādi pieejama šeit:
Cenrādis Informācija par izstādi un muzeja cenrādi pieejama muzeja mājas lapā: muzejs.valmiera.lv
Papildus informācija