Meklēt

Izvērstā meklēšana

Izstāde

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

Laima Akmentiņa "Variācijas ar ceļu. Ainava"

Izstādes atklāšanas datums 09.06.2017
Izstādes slēgšanas datums 02.07.2017
Darba laiks O. - S. 10.00 - 17.00
Jūnijs, jūlijs, augusts atvērts arī svētdienās no 10.00 - 15.00
Izstādes apraksts

Valmieras muzeja Izstāžu namā no 9. jūnija līdz 2. jūlijam būs skatāma Laimas Akmentiņas Glezniecības darbu izstāde “Variācijas ar ceļu. Ainava.”

Ceļš kā izvēle. Ceļš kā mērķis. Laimas Akmentiņas ceļš glezniecībā.

„Atmodas laikā ļoti populārs bija citāts no Tengiza Abuladzes filmas „Grēku nožēlošana”: „Kam vajadzīgs ceļš, ja tas neved uz templi?”. Šobrīd, kad reti saprotam, kam vajadzīgs templis, Laimas glezniecība ar savu attīrīto emociju un harmonisko gaismas piesātināto krāsu ir īsti aktuāla. Viņas templis ir vieta, kur jūtīga dvēsele satiekas ar dabas un apkārtējās pasaules vitālo vai trauslo skaistumu.

Viņa soli pa solim iet grūto glezniecības ceļu, maz aizraujoties ar sev svešiem vai tīri ārišķīgiem paņēmieniem. Manuprāt, viņas galvenā tēma ir impresionistiska gaisma, formai pakārtota līniju ekspresija un kustības ilūzija. Ar katru nākamo izstādi mākslinieces rokraksts, pamatā atpazīstams, kļūst arvien atbrīvotāks, kas liek uztvert viņas gleznas kā ārkārtīgi jūtīgas un profesionāli nobriedušas mākslinieces apzinātu ceļu” - tā par Laimu Akmentiņu raksta gleznotāja Agnija Ģērmane.

Par savu izstādi Laima stāsta: „Braucot un ejot pa mūsu ceļiem, atklājas tik pazīstamie Latvijas ainavas ritmi. Zeme. Arumi. Pļavas. Skatienu piesaista pats ceļš - nostaigāts, peļķēm, bedrēm un sīku akmentiņu rakstiem izrakstīts. Zemes siltums, materialitāte. Debesis un zeme. Dabas un cilvēka „raksti” ainavā rodas, pazūd un veidojas no jauna. Gan sāpīgi, gan brīnumaini skaisti.  Klusums ar vēja pūsmu.”

Laima Akmentiņa glezno akrila un eļļas tehnikās. Vasarās māksliniece bieži uzturas sava vectēva – dzejnieka Kārļa Eliasa dzimtajās mājās Kauguru pagasta „Svitkās”, tādēļ viņas darbos bieži sastopami Valmieras apkārtnes un Vidzemes motīvi.

Māksliniece glezniecību studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā. Pedagoģijas maģistre (LU). Jūrmalas Mākslinieku biedrības biedre.

Izstādē skatāmi glezniecības darbi, kas tapuši laikā no 2015. - 2017. gadam.

Izstādes vieta Valmieras muzeja Izstāžu namā, Bruņinieku ielā 3
Izstādes veids Klātienes izstāde
Hipersaite Informācija par izstādi un muzeja cenrādi pieejama šeit:
Cenrādis Informācija par izstādi un muzeja cenrādi pieejama muzeja mājas lapā: muzejs.valmiera.lv
Papildus informācija