PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

PRIEKŠMETA APRAKSTS

Pastkarte

Jūrmalas muzejs
Uzskaites apzīmējums JPM Pmk. 12695

Personu ieraksti
Virsraksts vai nosaukums Bertram awots. Ķemeros.
Priekšmeta nosaukums Pastkarte
Citi priekšmeta nosaukumi Atklātne, bilde, attēls, kartiņa, kartīte
Priekšmeta apraksts Apaļš caurums ar ūdeni dekoratīvā akmens krāvumā, kreisajā malā redzamas koka kāpnes, pie paša avota divi koka dēļi. Kreisajā apakšējā stūrī skaidrojošais uzraksts latviešu valodā. Pastkartei baltas malas. Otrā pusē zīmogs :"Foto A. Cīrulis Ķemeros Zaļā ielā 2", pastkartes standartlīnijas. Pastkarte uz "Argenta" fotopapīra.
Satura apraksts Bertrama sēravots Ķemeros.
"Vecais Bertruma tēvs, kas slimojis ar kāju reimatismu, dien-dienā gājis avotiņā mērcēt kājas, gan sildījis saulītē, sajusdams uzlabošanos. Līdz ar to ciemieši avotiņu iesaukuši par Bertruma avotiņu. Tagadējais nosaukums "Bertramavots", kā redzams, ilgu gadu gaitās tautas mutē sabojāts." (J. Štūlis "Bigauņciema un apkārtnes zvejnieki", 1937. g.)
Bertrama avotiņš bija labi pazīstams apskates objekts Ķemeru sanatorijas pastaigu takās. Diemžēl nepareizi izdarītās avota akas izbūves dēļ tas pilnībā izsīka, bet takas vairs netika izmantotas un pamazām aizauga. Šobrīd saglabājušies vairs tikai avota akas fragmenti, bet avota ūdeņi vairākās vietās izplūst Vēršupītes krastā.
Krājuma veids Pamatkrājums
Vairāk