Meklēt

Izvērstā meklēšana

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

PRIEKŠMETA APRAKSTS

PULKSTENIS

Latvijas Kara muzejs
Uzskaites apzīmējums LKM 4-23493 Kolekcijas numurs 2423-LP

Virsraksts vai nosaukums PULKSTENIS, rokas, piederējis LKOK, Latvijas armijas Vidzemes artilērijas pulka virnieka vietniekam Ādolfam Māzinam
Priekšmeta nosaukums PULKSTENIS
Priekšmeta apraksts Pulksteņa korpuss izgatavots no dzeltenas krāsas metāla (misiņa), kas niķelēts (sudrabots ?). Korpusā no augšas ievietota plakana ciparnīca (ø - 28 mm) melnā krāsā. Ciparnīcai apkārt iezīmētas baltas minūšu atzīmes (~ 1 mm garas). Blakus atzīmēm ~ 3 mm augsti cipari (stundu atzīmes) no 1 - 12. Cipari baltā krāsā, taisni , bez iezrotājumiem. Zem cipara "12" uzraksts "Helvetia". Ciparnīcas centrā uz ass piestiprināti ~ 1 mm plati rādītāji, garākais - minūšu, īsākais - stundu. Ciparnīcas apakšējā daļā (daļēji nosedzot ciparu "6") ø ~ 8 mm liela sekunžu ciparnīca ar skaitļiem no "10" līdz "60" (ik pēc piecām sekunžu iedaļām ievilkta garāka svītra) un sekunžu rādītāju. Ciparnīca nosegta ar taisnu stiklu (tas izvirzījies 3 mm uz āru).
     Korpusa labajā malā - uzvilkšanas poga (3 x 3 mm). Korpusa augšējās un apakšējā malā iestiprināti stienīši (20 mm gari) siksniņas iestiprināšanai (siksniņa nav saglabājusies). 
     Korpusa aizmugurē tērauda plāksnīte (ø - 33 mm), kas nosedz pulksteņa mehānismu. Plāknīte atverama griežot, izmantojot iefrēzējumus. Uz plāksnītes iegravēts uzraksti - "Stahl boden", "Wasserdicht" un numuri "3190", "D6864H".
     Pulkstenis darba kārtībā.
Satura apraksts Ādolfs Māziņš (1900 - ? ). Latvijas armijas virsnieka vietnieks. LA iesaukts 1919.gada 25.maijā. Piedalījies kaujās pret bermontiešiem un Latgales atbrīvošanā. 1920.gadā paaugstināts par kaprāli, turpinājis dienestu Vidzemes artilērijas pulkā, no 1926.gada virsseržants, no 1933.gada - virsnieka vietnieks. Par turpmāko likteni ziņu nav.
     1923.gadā apbalvots ar Lāčplēša Kara ordeni, III šķira (LKO Nr. 1593).
Krājuma veids Pamatkrājums
Priekšmeta tips Lietiskie priekšmeti >> Galantērija un aksesuāri >> Aksesuāri
Kolekcija Vēsturisko priekšmetu kolekcija
Vairāk