Izstāde

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

Vēdekļu (18.-20.gs) izstāde (muzejs "MIR", Baltkrievijas republika)

Izstādes atklāšanas datums 27.04.2017
Izstādes slēgšanas datums 30.07.2017
Darba laiks Otrdien-Svētdien 11.00-18.00
Izstādes apraksts


Vēdeklis acīmredzot ir viens no pirmajiem priekšmetiem, kas ienāca cilvēka sadzīvē. Zars vai lapa, vēlāk spalvu pušķis, sākumā sargāja no saules, to izmantoja mušu atgaiņāšanai un vēsuma sajūtas radīšanai, gadsimtu gaitā dažās valstīs tas ieguva lielu rituālo nozīmi, 18. gadsimtā pārvēšoties par lielisku rotaļlietu sieviešu rokās, rotaļlietu, greznuma līdzekli. Nepieciešamība bija vēdekļa rašanās iemesls, bet mode, kā tas bieži gadās, parādījās daudz vēlāk un tikai papildināja un izdaiļoja to.

Sākot no 18. gs. vidus sākas vēdekļu lejupslīde gan to nozīmes, gan mākslinieciskajā ziņā. Revolūcijas rezultātā ļoti smagi cieta vēdekļu ražošana Francijā. 18. gs. pašās beigās interese par vēdekļiem atgriezās. Vēdekļi no jauna atgriezās modē tikai pēc Burbonu restaurācijas, un no tā laika līdz 19. gs. beigām vēdekļu rotāšanā piedalījās slaveni mākslinieki. Par vēdekļiem Krievijā ir ļoti maz ziņu. Pirms Pētera laikā Krievijā izmantoja dažāda veida vēdekļus. Tos izgatavoja Ieroču Palātas meistari Maskavā. Kad krievu kleitas nomainīja Eiropas, acīmredzot modē nāca arī salokāmie vēdekļi., kas 18. gs. ieguva tik plašu popularitāti, ka nonāca moodes un satīriskajos žurnālos. 19. gs. vēdekļi bija zaudējuši „vēdekļu valodu”, taču tie joprojām tika uzskatīti par iemīļotu dāmu aksesuāru. 19. gs. vēdekļus sāka izgatavot no strausa spalvām, kas noveda pie ievērojamas strausu populācijas samazināšanās. Joprojām franču vēdekļi bija noteicošie, taču arī Vācijā un Holandē ražoja vērā ņemamu produkciju. 20. gs. vēdekļi vairs nav nepieciešami, lai flirtētu. Dāmas lietas sauc īstajos vārdos. Tagad vēdeklis ir vienkārši stilīga lietiņa, kas raksturīga aristokrātiskajai „dolce vita”. Joprojām modē ir strausa spalvu vēdekļi. Tie lieliski sader ar augstākās sabiedrības dāmu un kinozvaigžņu boa un kažokādu apmetņiem. Mūsdienās vēdeklis vairāk ir modes defilē aksesuārs nekā sadzīves priekšmets. Vēdekļus izmanto kostīmu un vēsturiskajās izrādēs, literāro darbu ekranizācijā, žurnāla Vogue un Elle konceptuālajās fotosesijās. Izstādē galvenokārt pārstāvēti divu veidu vēdekļi – plié (fr.) un brisé(fr.).

Izstādē eksponētie vēdekļi ir no pils kompleksa MIR (Baltkrievijas Republika), kas dibināts 2011. gada 1. aprīlī un ir unikāls Baltkrievijas nacionālās kultūras piemineklis. 2000. gadā MIR pils tika iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā.


Izstādes vieta Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs, Akadēmijas iela 10, Jelgava
Izstādes veids Klātienes izstāde
Hipersaite http://jvmm.lv/jaunumi/aktualitates/vedeklu-izstade-167/
Cenrādis Pieaugušajiem 1,50 EUR; skolēniem 0,50 EUR
Papildus informācija