Izstāde

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

Mana tautastērpa ceļš

Izstādes atklāšanas datums 10.11.2017
Izstādes slēgšanas datums 06.01.2018
Darba laiks O. - S. 10.00 - 17.00
Izstādes apraksts

Valmieras muzeja Izstāžu namā Mārtiņa vakarā, 10. novembrī plkst. 17.00 tiks atklāta izstāde “Mana tautastērpa ceļš”.

Doma par izstādi radās atbalstot kustību “Katram savu tautastērpu” ceļā uz Latvijas simtgadi, stāstot par tautas tērpu kā pašapziņas simbolu, rosinot cilvēkus sajust saiti ar mūsu tautas kultūras mantojumu.

Izstādē būs skatāmi dažādu cilvēku tautastērpi - arheoloģiskie, etnogrāfiskie, to rekonstrukcijas, atdarinājumi, interpretācijas. Tie ir tautastērpi, kas nestāv muzeja krājumos, vai neapput lādēs mājā. Šos tērpus cilvēki velk un godam valkā. Tikpat daudzveidīgi, atšķirīgi un unikāli kā mēs katrs, ir mūsu tērpi, tikpat dažādi ir ceļi, kā katrs esam nonākuši līdz vajadzībai pēc sava tautastērpa. Izstādē būs pāri par 90 Latvijas dažādu cilvēku tērpi. Nav īpaša laika, teritorijas vai cita ierobežojuma - varbūt liktenīgi, ka tieši šos uzrunājām, satikām, atradām, iepazinām. Apmeklētājiem būs iespēja redzēt Vairas Vīķes Freibergas Latvijas Valsts prezidente (1999-2007), Imanta Freiberga, kultūras ministres Daces Melbārdes, valmieriešu Rīgā Dagnijas Pārupes, Jāņa Ērgļa, viesturietes Baibas Sipenieces Gavares, dziedātāju Ances Krauzes, Renāra Kaupera, horeogrāfa Agra Daņiļēviča, diriģenta Inta Teterovska, divu fantastisku šovasar apprecējušos pāru kāzu tērpus un vēl un vēl un vēl… Ikkatrs no viņiem ar mīlestību pret savu zemi un tautu, ar īpašu piederības sajūtu Latvijai - pasūtījuši, pirkuši, paši darinājuši un valkā savu tērpu, un uzticējuši tos parādīt Jums, izstādes apmeklētājiem. Vēlamies uzsvērt katra tērpa īpašo unikalitāti caur valkātāja personību, papildinot ar iedvesmojošiem stāstiem par katra tērpa tapšanu, valkāšanu vai kādu citu notikumu saistītu ar tautastērpu.

Vēl vienu izstādes daļu veido mākslinieks Valdis Celms “Latviskais pasaules skats. Patība. Raksts. Zīmes”, tāpat piedaloties arī ar savu un dzīvesbiedres Guntas tērpiem.

Izstādi papildinās interaktīvā spēle, kurā būs iespēja katram pašam saģērbt zīmētus cilvēciņus gan arheoloģiskos, gan etnogrāfiskos tērpos. Pakāpeniski multimediālo objektu papildinās informatīvā daļa par tautastērpiem Vidzemes novados. Piedāvāsim muzejpedagoģisko programmu skolēniem un fotogrāfa Raivo Sarelainena bilžu stāstus. Ceram, ka ne viens vien apmeklētājs iedrošināsies atrast sev tuvāko tērpu vai tā elementu, ar domu radīt pašam savu tērpu, tāpat kā savu sajūtu - te, šai zemē, šai tautā.

Izstāde būs apskatāma līdz Zvaigznes dienai, 2018. gada 6. janvārim.

Izstādes realizāciju atbalsta Valmieras pilsētas pašvaldība, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Vidzemes plānošanas reģions un projekts tiek īstenots Vidzemes kultūras programmas ietvaros, informatīvi - laikraksts “Tava izvēle”, atklāšanas pasākumu - SIA Valmiermuižas alus, krodziņš “Pils ķēķis”, Kaņepju saimniecība “Adzelvieši”.
Izstādes vieta Valmieras muzeja Izstāžu namā, Bruņinieku ielā 3
Izstādes veids Klātienes izstāde
Hipersaite Informācija par izstādi un muzeja cenrādi pieejama šeit:
Cenrādis Informācija par izstādi un muzeja cenrādi pieejama muzeja mājas lapā: muzejs.valmiera.lv
Papildus informācija