Izstāde

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

“Rūdolfs Voldemārs Vītols – 115”. Gleznas, zīmējumi, skices

Izstādes atklāšanas datums 28.06.2019
Izstādes slēgšanas datums 21.07.2019
Darba laiks P. - S. 10.00 - 17.00
Sv. 10.00 - 15.00 (jūnijs, jūlijs, augusts)
Izstādes apraksts
Atzīmējot gleznotāja Rūdolfa Voldemāra Vītola 115. dzimšanas dienu un Valmieras muzeja 60 gadus, no 28. jūnija - 21. jūlijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma izstāde “Rūdolfs Voldemārs Vītols – 115”. Gleznas, zīmējumi, skices.

Mākslinieks R.V. Vītols dzimis 1904. gada 9. aprīlī Valmieras apriņķī, miris 1980. gada 25. oktobrī Klīvlendā. 1933. gadā beidzis LMA, Ģ. Eliasa figurālās glezniecības meistardarbnīcu, vēlāk papildinājis profesionālo meistarību Parīzē, un sākoties II pasaules karam, atgriezies Latvijā. 1944. gadā emigrējis uz Vāciju, dzīvojot bēgļu nometnēs, tad pērcēlies uz dzīvi ASV, Ziemeļkarolīnu, Šelbiju, kur strādājis par mākslinieku un mākslas pedagogu. No1952. gada dzīvojis Ohaio, Klīvlendas priekšpilsētā Roki Riverā. Tur strādājis par mākslinieku, izstrādājot oriģinālas apsveikumu atklātnes.

Visā savā mākslinieciskajā daiļradē R. V. Vītols eksperimentējis ar dažādiem materiāliem un tehnikām. Dzīves un mākslas ideālus mākslinieks ir meklējis reālistiskās un simboliskās fantāzijās. No 1966. gada piedalījies izstādēs ASV.

Gleznotāja darbi atrodas Francijā, Vācijā, Šveicē, Zviedrijā, Anglijā, Austrālijā, Argentīnā, Kanādā, ASV un mākslinieka dzimtenē Latvijā, Valmieras muzejā, kas saņemti kā dāvinājums no mākslinieka dzīvesbiedres, mūziķes Olgas Vītolas. Valmieras muzejs ir pateicīgs Klīvlendas Latviešu draudzei par R.V.Vītola mantojuma saglabāšanu un nodošanu muzejam.
Izstādes vieta Valmieras muzeja Izstāžu namā, Bruņinieku ielā 3, Valmierā
Izstādes veids Klātienes izstāde
Hipersaite
http://valmierasmuzejs.lv/
Cenrādis Cenrādis un sīkāka informācija pieejama muzeja mājas lapā: http://valmierasmuzejs.lv/
Papildus informācija