Izstāde

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

“Villeroy & Boch” Metlahas flīžu paraugu lapas

Izstādes atklāšanas datums 21.09.2020
Izstādes slēgšanas datums
Darba laiks
Izstādes apraksts Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājumā glabājas gandrīz simts dažādu flīžu paraugu lapas, ko vācu firmas “Villeroy & Boch” produkcijas popularizēšanas un izplatīšanas nolūkos apritē laida importa preču tirgotāji Rīgā 19. gs. pēdējā ceturksnī, 20. gs. sākumā un arī 20. gs. 20. gados.
Vācu firma “Villeroy & Boch” flīžu ražošanu Metlahā uzsāka 1852. gadā, taču 19. gs. 3. ceturkšņa gaitā uzņēmums strauji attīstījās un atvēra jaunas ražotnes Drēzdenē un citās Vācijas pilsētās, un kļuva par lielāko flīžu ražotāju pasaulē. “Villeroy & Boch” ražotās sienu un grīdas flīzes, kas bija pazīstamas ar nosaukumu “Mettlacher Platten” jeb “Metlahas flīzes”, jau no 19. gs. 70. gadiem varēja iegādāties arī Rīgā, veicot to pasūtījumu par ražotāju cenām veikalā “Jaksch & Co”, bet 20. gs. sākumā tās kļuva arvien pieprasītākas un bija pieejamas arvien plašākā sortimentā: pasūtīšanai piedāvājumā bija gan pavisam vienkāršas, vienkrāsainas, funkcionālas flīzes, gan dekoratīvas flīzes ar grezniem retrospektīviem ornamentiem, kas bija populāri jau no 19. gs., un arī modernākiem – jūgendstila ornamentiem, kas kļuva aktuāli 20. gs. sākumā. Metlahas flīžu popularitātei arvien pieaugot, līdzīgus ražojumus sāka piedāvāt arī Austrumeiropas uzņēmumi, piemēram, 20. gs. sākumā Ludviga Vilhelma Kerkoviusa (Ludwig Wilhelm Kerkovius, 1831–1904) uzņēmums Rīgā izplatīja poļu firmas “Marywil” produkciju, kas Rīgā tika reklamēta kā “Tonfliesen ä la Mettlach” jeb “māla flīzes Metlahas stilā”. Lai ierobežotu “Villeroy & Boch” produktu atdarināšanu un konkurenci Eiropas tirgū, uz vairāku modernu jūgendstila dekoratīvo flīžu veidu ražošanu firmai “Villeroy & Boch” piederēja patenta tiesības (Gesetzlich geschützt), par ko liecina norādes uz muzeja krājumā glabāto flīžu rakstu paraugu lapām.
Pavisam deviņdesmit septiņas paraugu lapas, kas glabājas muzeja krājumā, neveido vienu vienotu komplektu, bet gan izlasi, kurā apkopoti paraugi no vairākiem līdzīgiem paraugu komplektu izdevumiem. Tās visas ir iespiestas krāsu litogrāfijas tehnikā, turklāt vairākām no tām veidots reljefa iespiedums, atdarinot reljefo flīžu virsmas kvalitātes. Deviņdesmit četras paraugu lapas demonstrē “Villeroy & Boch” Metlahā ražoto flīžu sortimentu un ir datējamas gan ar 19. gs. beigām, gan ar 20. gs. sākumu (iespiestas Frankfurtē pie Mainas – grāmatu un litogrāfiju spiestuvē “C. Naumann”, kas nodarbojās galvenokārt ar vērtspapīru iespiešanu; izdotas Trīrā – izdevniecībā “Schaar & Dathe”, kas nodarbojās ar mākslas attēlu un atklātņu publicēšanu). Savukārt trīs paraugu lapas ir izdotas vēlāk – pēc 1920. gada – un demonstrē “Villeroy & Boch” Breslavā (mūsdienās – Vroclava) no 1920. gada ražotās flīzes, kas bija vienkāršas un vienkrāsainas, bet pieejamas dažādos toņos (šo produktu paraugu lapas iespiestas firmā “Gerth & Oppenrieder, Gera”).
Zīmogu nospiedumi uz Breslavas ražojumu paraugu lapām norāda, ka “Villeroy & Boch” flīžu produkcija 20. gs. 20. gados tika izplatīta firmas “N. Chr. Hviid” veikalā Rīgā, Brīvības ielā 31, kurā tirgoja importētas vannas istabu iekārtas un santehnikas preces, ko ražoja pasaulslavenas Eiropas un Amerikas firmas. Veikals piederēja Rīgas tirgotāja Nīlsa Kristāna Hvīda (Niels Christian Hviid, 1854-1916) dēlam Haraldam Kristiānam Hvīdam (Harald Christian Hviid, 1888-1979).
Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs šīs paraugu lapas iegādājās un uzņēma krājumā 1987. gadā. Tie ir vērtīgi materiāli Rīgas vēsturisko namu dekoratīvās apdares pētniecībā.
Izstādes vieta Portāls NMKK
Izstādes veids Virtuāla izstāde
Hipersaite
Cenrādis
Papildus informācija