Meklēt

Izvērstā meklēšana

Izstāde

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

Pastkartes "Priecīgus Lieldienas svētkus!"

Izstādes atklāšanas datums 19.03.2021
Izstādes slēgšanas datums
Darba laiks
Izstādes apraksts
Tuvojas Lieldienas, Kristus augšāmcelšanās svētki, gaismas uzvara pār tumsu. Lieldienas tiek svinētas arī kā  vienas no četrām latviešu gadskārtām, kad tiek ievērotas tradīcijas  –  cilvēki ar savām ģimenēm dodas uz baznīcu, mājās krāso olas un rīko olu kaujas, šūpojas, dārzā meklē Lieldienu garauša paslēptās olas un sūta apsveikuma kartītes ar laba vēlējumiem. Saistībā ar šo skaisto notikumu, piedāvājam aplūkot pastkartes/apsveikuma kartītes no Madonas muzeja krājuma. Pirmo pastkarti izdeva Austrijas pasts 1869. gada 1. oktobrī Austroungārijā pēc austriešu ekonomista Emanuela Hermana ierosinājuma. 1870. gadā Vācijā sāka izdot pirmās ilustrētās pastkartes. Savukārt uz Latvijā pirmās nosūtītās pastkartes, ko izdeva Rīgas izdevniecība "O. Grīnvalds un Ko", tika uzspiests 1894. gada 8. augusta zīmogs. Madonas muzeja krājumā glabājas krāsainas, sirsnīgas un jaukas pastkartes/apsveikuma kartītes ar Lieldienu tematiku. Nelielajā virtuālajā izstādē aplūkojamas 1908.–1939. gadā nosūtītas pastkartes. Dažām pastkartēm otrā pusē rakstīta neliela vēstule, dažas savukārt ir neaizpildītas.

Aicinām arī iepazīties ar folkloras teicējas un mūsu novadnieces Ilzes Miezones pierakstītiem Lieldienu ticējumiem un ieražām:
Ceturtas (Zaļā ceturtdiena) rītā jāiet mazgāties pie tekoša strauta (kas tek pret sauli), tad acis veselas, modras un sārti vaigi.
Lieldienās jāšūpojas, lai odi neēd. Puiši šūpojuši meitas. Kura devusi skaistāku olu, to augstāk. Ja olu nedevusi, to gaisā kratījuši.
Lieldienu galdā jāliek olas. Krāsojuši, skudru pūlī ieliekot, ar pirts slotu lapām, sīpolu mizām, rudzu zāli, piesienot putraimus, lapiņas, skujiņas un tad vārījuši sīpolu mizās.
Olu krāsojamais ūdens jālej pajumtē, lai vistas neiet tālu diet.
Olu nevar ar maizi ēst, tad vistas kašņā labību.
Olai divas dabas kā Dieva dēlam – cilvēks un Dievs.
Pirmās Lieldienas stipri svētījuši – nekur ciemā negājuši.
Kad ap Lieldienām sniegs, tad Ziemassvētki – kaili.

Nāc nākdama, Lieladiena,
Visi bērni tevi gaida,
Visi bērni tevi gaida
Ar pūpolu zariņiem.
Ar pūpolu zariņiem,
Ar baltām oliņām.
        /Latviešu tautasdziesma

Priecīgus Lieldienas svētkus!
Izstādes vieta Virtuālā izstāde
Izstādes veids Virtuāla izstāde
Hipersaite
Cenrādis Bezmaksas
Papildus informācija