Meklēt

Izvērstā meklēšana

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

PRIEKŠMETA APRAKSTS

Zīmējums

Latvijas Kara muzejs
Uzskaites apzīmējums LKM 2- 62946(7) Kolekcijas numurs 960(7)-MA

Personu ieraksti
Virsraksts vai nosaukums Vecrīga. Daļa no Lielās Jaunās ielas ar skatu uz Domu

Priekšmeta nosaukums Zīmējums
Priekšmeta apraksts Mākslas darbā attēlota Vecrīgas ainava. Skats uz ēkām Lielajā Jaunielā. Labajā apakšējā stūrī autora paraksts Menkhoff un datējums VII.18. Zīmējuma labajā malā autora uzrakstīts darba nosaukums vācu val.: Alt-Riga. Partie aus Gr. Neustr. mit Blick auf den Dom.



Satura apraksts

Centrā – viena stāva ēka (tag. Jaunielā 22) ar Vecrīgas viduslaiku apbūvei raksturīgajiem sīki rūtotajiem logiem, ar atvērtiem slēģiem un slīpu dakstiņu jumtu. Pie ēkas, kreisajā pusē, redzams metālkaluma žoga fragments.  

Aiz tās – trīs stāvu ēkas daļa. 18.gs. - Rīgas pilsētas bibliotēkas nams (šobrīd Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja ēka). Ēkas pārbūves (1778. – 1786.) autors ir Kristofs Hāberlands (18. gs. 2. p.  - mūrnieks un būvmeistars Rīgā. Uzskatīts par klasicisma arhitektūras celmlauzi; cēlis īres namus, muižas, baznīcas). Te pirmoreiz Rīgā parādījās plaša sabiedriska telpa ar izglītojošu raksturu. No Hāberlanda laika ir saglabājusies ēkas jumtgale ar figurālu volūtu rotājumu, astrolābiju un uzrakstu «Museum». Šajā namā 18.gs. 2.pusē atradās arī Nikolausa fon Himzela (Nikolaus von Himsel; 1729. – 1764.;  Rīgas ārsts, enciklopēdists un kolekcionārs) kolekcija (muzejs). Fonā - daļa no Doma baznīcas torņa (augšējais stāvs un jumta kupols).




Krājuma veids Pamatkrājums
Priekšmeta tips Tēlojošie priekšmeti >> Grafika >> Zīmējumi (zīmuļa, tušas, ogles, akvareļa, guašas, pasteļa, u.c.)
Vairāk