Meklēt

Izvērstā meklēšana

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

PRIEKŠMETA APRAKSTS

Instalācija

Topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja krājums
Uzskaites apzīmējums LMM 33

Personu ieraksti
Virsraksts vai nosaukums Veļas diena
Priekšmeta nosaukums

Instalācija

Priekšmeta apraksts

Kompozīciju veido trīs svina krekli, iekārti metāla tauvā ar speciāli izgatavotiem knaģiem; spainī ar svina gabalu, kas novietots uz koka soliņa zem krekliem, tiek sildīts ūdens. Uz stikla taras kastes redzama diaprojekcija, kas attēlo kaila vīrieša figūru kājām gaisā.

Satura apraksts Viens no darba semantiskajiem slāņiem, ko akcentē nosaukums “Veļas diena”, saistās ar tīrības kā jauna sākuma ideju, interpretējot izstādes tēmu – politisko, sociālo, māksliniecisko “kūleni” jeb dominējošo priekšstatu radikālu pārvērtēšanu. Ja otrādi projicēto figūru konkretizē kā padomju režīma beigu lokālas traģēdijas – dzejnieka Klāva Elsberga mīklainās bojāejas – alūziju, tad sastingušais kritiens kopā ar svinu (smagumu), kam jāiztek no krekliem, pulksteņiem skaitot laiku, ir pat uztverams kā sociopolitiska aktīvisma izpaudums. Vienlaikus, darbam iekļaujoties 90. gadu sākumam tipisko metaforiski poētisko instalāciju laukā, skatītājam dota brīvība plaši tulkot materiālu un formu mijiedarbes raisītās asociācijas.
No starptautiskā konteksta skatpunkta Ģelzis šai darbā izvērš dadaismā sakņotās redīmeidu izmantošanas tradīcijas. Instalācijas atsevišķas sastāvdaļas atklāj attālas paralēles ar pazīstamiem 20. gadsimta otrās puses strāvojumiem. Tā svina krekli var sasaukties ar popārta mākslinieka Klāsa Oldenburga priekšmetiem, kas palielinātā veidā atdarina ikdienišķus objektus, interese par svina materialitāti – ar minimālista Ričarda Serras svina šļakstījumiem (Splashing, 1968), kailfigūras projekcija – ar minimālista Roberta Morisa darbu I-Box (1962), ūdens sildīšanas motīvs – ar procesuālās mākslas paņēmieniem. Tomēr šīs līdzības ir ļoti netiešas un darba kopējais skanējums neļauj konkretizēt vienu iedvesmas avotu. Redīmeidu tradīcija ir arī integrēta senākā amatnieciskās darināšanas praksē, jo svina krekli tomēr nav gatavu priekšmetu kombinējums, bet tieši pēc mākslinieka ieceres radītu objektu kopa.
Krājuma veids Pamatkrājums
Priekšmeta tips Tēlojošie priekšmeti >> Instalācijas un objekti
Vairāk