Meklēt

Izvērstā meklēšana

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

PRIEKŠMETA APRAKSTS

Interneta projekts

Topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja krājums
Uzskaites apzīmējums LMM 66

Virsraksts vai nosaukums Xchange Interneta radio tīkls (Xchange Net Audio Network)
Priekšmeta nosaukums Interneta projekts
Priekšmeta apraksts Xchange ir tīkla mākslas avangarda projekts skaņu mākslas un interneta radio jomā. Xchange projekta iniciators un tā dibinātājs ir E-LAB (Rasa Šmite, Raitis Šmits, Jānis Garančs). Xchange projekts sāka darboties 1997. gadā. Tā konceptuālās vadlīnijas tika attīstītas balstoties uz “akustiskās kibertelpas” ideju, ar ko Xchange veidotājus iepazīstināja amerikāņu rakstnieks Ēriks Deivisa (Erik Davis) E-LAB organizētajā Māksla+Komunikācijas konferencē 1997. gadā. Deiviss norādīja uz elektronisko tehnoloģiju akustiskās dimensijas neizzināto potenciālu un skaņas spējām konstruēt un definēt jaunus pasaules redzējumus.

Xchange darbība – līdzās informācijas apmaiņas funkcijām, ko nodrošināja Xchange vēstkopa – manifestējās arī mākslinieciski praktiskos akustiskās kibertelpas iespēju un robežu izzināšanas eskperimentos. Tā dēvētais Xchange Open Channel bija iknedēļas kopraidīšanas sesijas (ko no 1998. – 2000. gadam iniciēja un nodrošināja E-LAB net.radio Ozone), kurā piedalīties ar savu tiešraides plūsmu tika aicināti mākslinieki no Xchange tīkla. Meklējot jaunas formas audiālai (skaniskai) izpausmei internetā, tika eksperimentēts ar jaunām interneta tiešraides tehnoloģijām (Real Audio) un to pielietojumiem kolektīvu interneta radio mākslas darbu (sava veida tīklotu performanču) radīšanā. Šādā veidā tika veidotas reāllaika tīkla skaņu ainavas ar cilpā (starp dažādiem serveriem dažādās pasaules pilsētās) ceļojošu audio plūsmu.

2008. gadā Xchange projekts saņēm PRIX Ars Electronica 2. godalgu (Award of Destinction) tīkla mākslas kategorijā.

Aktīvākie Xchange līdzdalībnieki bija mākslinieku kolektīvi un net.radio iniciatīvas – Backspace (Londona), l'audible (Sidneja, Austrālija), r a d i o q u a l i a (grupa no Jaunzēlandes, tobrīd raidīja no Adelaidas, Austrālija), (CCS, Radio 90) Benfas mākslas centrā (Benfa, Kanāda), MZX (Ļubļana, Slovēnija), XLR / Interflug (Berlīne, Vācija), RIS / Organg (Berlīne, Vācija), mur.at (Grāca, Austrija), Pararadio (Budapešta, Ungārija), Ljudmila (Ļubļana, Slovēnija), DFM (Amsterdama, Nīderlande), Kunstradio (Vīne, Austrija), un daudzi citi, kā arī vairāki individuāli mākslinieki un aktīvisti.
Satura apraksts Darba nosaukums Xchange ir radies no angļu vārda “Exchange” – apmainīties, kas atbilst šī projekta galvenajai idejai un mērķim – izveidot starptautisku tīklu komunikācijai un informācijas apmaiņai skaņu mākslas un interneta radio jomā, kā arī kopīgiem eksperimentiem ar skaņu pārraides tehnoloģijām internetā.
Krājuma veids Pamatkrājums
Priekšmeta tips Audio-vizuālie un IT priekšmeti >> Ciparu tehnoloģijas materiāli
Kolekcija Kultūras ministrijas kolekcija
Vairāk