Meklēt

Izvērstā meklēšana

Izstāde

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

Karla Traugota Fehelma gleznotās Rīgas pilsētas ainavas muzeja gleznu kolekcijā

Izstādes atklāšanas datums 19.04.2023
Izstādes slēgšanas datums
Darba laiks
Izstādes apraksts Atzīmējot Baltijā pirmā publiskā muzeja – Himzela muzeja – 250 gadu jubileju un vēloties izcelt Himzela muzeja nozīmi ne vien mākslas priekšmetu kolekcionēšanā, bet arī mākslas darbu pasūtīšanā, izveidota virtuāla izstāde “Karla Traugota Fehelma gleznotās Rīgas pilsētas ainavas muzeja gleznu kolekcijā”.
Karls Traugots Fehelms (Carl Traugott Fechhelm, 1748–1819) bija vācu izcelsmes mākslinieks, viens no Drēzdenes Fehelmu dzimtas gleznotājiem: dzimis Drēzdenē, bet mācījies un strādājis Berlīnē, kur gleznojis vedutas un teātru dekorācijas. No 1797. gada līdz sava mūža beigām K. T. Fehelms dzīvoja Rīgā, kur strādāja kā Rīgas pilsētas teātra dekorators un turpināja aktīvi nodarboties ar glezniecību gan privātā, gan institucionālā pasūtījumā, topogrāfiski precīzi un detalizēti attēlojot un tādējādi iemūžinot vietējās kultūrainavas.
No 1811. līdz 1814. gadam Himzela muzeja mākslas kolekciju papildināšanai veiktie gleznu pirkumi iezīmēja sākumu Himzela muzeja sadarbībai ar Fehelma darbnīcu. Himzela muzejs ar K. T. Fehelmu kā Baltijas kultūras telpā un arī citviet Eiropā atzinīgi novērtētu mākslinieku uzturēja ilgstošu sadarbību arī turpmāk – visa K. T. Fehelma mūža garumā. Vairākus nozīmīgus arhitektūras žanra darbus ar Rīgas pilsētvides skatiem K. T. Fehelms gleznoja speciāli Himzela muzeja pasūtījumā.
K. T. Fehelma gleznas ar Rīgas panorāmas un arhitektūras detalizēto un reprezentatīvo tēlojumu izcilu kultūrvēsturisku nozīmi ieguva jau brīdī, kad tās tapa un tika iekļautas Himzela muzeja mākslas priekšmetu kolekcijā. Himzela muzeja un K. T. Fehelma sadarbība nav tikai kāda epizode no vietējās mākslas vēstures. K. T. Fehelma darbu pieejamība publiskai apskatei Rīgas pilsētas bibliotēkas telpās veicināja šo darbu atpazīstamību vietējā sabiedrībā un arī plašu to reproducēšanu dažādās grafikas tehnikās – gan K. T. Fehelma dzīves laikā, gan arī pēcāk. 19. gs. daudzi vietējie mākslinieki, attēlojot Rīgas pilsētas ainavu, sekoja K. T. Fehelma darbu paraugiem, tādējādi Rīgas pilsētas tēls, kādu to savās gleznās traktējis K. T. Fehelms, ir ieausts neskaitāmos vēlāk tapušos mākslas darbos un daudzu vēlāko paaudžu rīdzinieku priekšstatos par savas pilsētas vides vērtībām. Vienuviet aplūkojot šīs gleznas divsimt gadus pēc to tapšanas, mums ir iespējams nedaudz skaidrāk apjaust publiski pieejama pilsētas muzeja nozīmi pilsētas dzīvē.
Izstādes vieta www.rigamuz.lv
Izstādes veids Virtuāla izstāde
Hipersaite Karla Traugota Fehelma gleznotās Rīgas pilsētas ainavas muzeja gleznu kolekcijā
Cenrādis
Papildus informācija