Meklēt

Izvērstā meklēšana

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

PRIEKŠMETA APRAKSTS

Monēta

Talsu novada muzejs
Uzskaites apzīmējums TNMM 764

Virsraksts vai nosaukums Krievijas impērijas 5 kapeikas, kaltas imperatores Elizabetes Petrovnas (1741-1762) valdīšanas laikā
Priekšmeta nosaukums Monēta
Priekšmeta apraksts
Av. centrā attēlots 18. gs. 2. puses Krievijas impērijas ģerbonis - divgalvainais ērglis ar paceltiem uz augšu spārniem un diviem nelieliem kroņiem uz galvām virs kuriem lielāka izmēra kronis. Uz ērgļa krūts novietots Maskavas pilsētas ģerbonis - vairogs ar Svēto Juri uz zirga, kurš nogalina pūķi ar garu šķēpu. To apjož Svētā Andreja ordeņa ķēde ar pašu ordeni galā. Ērglis labā ķetnā tur scepteri, kreisā - valstsābolu. Zem labās ķetnas atrodas burts "M", zem kreisās - burts "M". Apakšā gar malu atrodas lenta ar uzrakstu: "ПЯТЬ • КОПѢЕКЪ".
Rv. laukuma vidū attēlota Elizabetes I (Petrovnas) monogramma - burta "Е" un latīņu burta "P" savienojums un atkārtojums spoguļrakstā. Virs tās impērijas lielais kronis. Monogrammas sānos norādīts monētas izgatavošanas gads, kas sadalīts divās daļās - pa kreisi cipars "17", pa labi - "60". Kreisās puses daļā gar malu atrodas lauru lapu zars, bet labā pusē palmu lapu zars. Abi zari apakšā ar lentu sasieti, mezglam veidojot banti.
Monētas josta tīklveida.
Krājuma veids Pamatkrājums
Priekšmeta tips Lietiskie priekšmeti >> Nauda un tās ekvivalenti >> Numismātika >> Monētas
Kolekcija Nauda
Ražotājs vai izdevējs Sarkanā monētu kaltuve
Vairāk