Meklēt

Izvērstā meklēšana

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

PRIEKŠMETA APRAKSTS

Apliecība

Liepājas Muzejs
Uzskaites apzīmējums LM 59825: 1

Dzimšu/ģimeņu ieraksti
Institūciju ieraksti
Personu ieraksti
Virsraksts vai nosaukums Lietuvas rezerves karavīra apliecība
Priekšmeta nosaukums Apliecība
Priekšmeta apraksts Tipogrāfiski iespiesta uz 40 lappusēm ar melniem burtiem uz dzeltenīgām papīra lapām. Iesieta ar metāla skavām. Vāki sarkanā krāsā, uz priekšējā vāka iespiests melns burts "K". Iekšpusē, aizpildot dažādas apliecības sadaļas, rakstīts ar melnu tinti, vienā vietā ar zilu tinti. Uz vairākām lapām ir violeti zīmogi gan lietuviešu, gan krievu valodā. Viens no zīmogiem atkārtojas - uz tā ir redzams karakuģa "Prezidentas Smetona" zīmogs ar Lietuvas valsts nacionālo simbolu - bruņinieku Vīti zirga mugurā. Vienā rokā viņš tur zobenu, otrā - vairogu. Šis simbols redzams arī pirmajā apliecības lappusē. Vairākās lappusēs redzams zīmogs ar uzrakstu "Выдан паспорт/ Išduotas pasas/ 1941."
Satura apraksts Starpkaru periodā Lietuvas pilsoņiem, kas tika iesaukti obligātajā militārajā dienestā, bija jādienē bruņotajos spēkos 18 mēnešus. Pēc tam iesauktie tika atbrīvoti, lai kļūtu par rezerves karavīriem. Kad karavīrs atstāja savu vienību, viņam tika izsniegta "Rezerves karavīra apliecība", kas viņam bija jāuzrāda, ierodoties tuvākajā komandanta birojā. Pēc dienesta šādam karavīram tur bija jāreģistrējas katru gadu. Rezervē esošie karavīri periodiski tika iesaukti atkārtotā apmācībā, lai saglabātu viņu gatavības līmeni.
Šī apliecība izsniegta Andriejusam Buožim (dz. 1915.g.), kurš dzīvojis Kretingas apriņķa Palangas pilsētas pašvaldības ciemā Vanagupē. Pēc tautības viņš bijis latvietis, nodarbojies ar zivju zvejošanu. 1937. gadā viņš sāka dienēt Lietuvas bruņotajos spēkos Kretingas apriņķī, vēlāk tajā pašā gadā tika norīkots dienestam uz karakuģa "Prezidentas Smetona". Tas bija vienīgais starpkaru Lietuvas militārais kuģis. 1927. gadā Lietuva to nopirka no Vācijas, 1940. gadā kuģis tika nodots PSRS Baltijas flotei, bet 1945.g. kuģis nogrima pēc uzduršanās mīnai Somu līcī. 1938. gadā Andrieju Buoži pēc dienesta uz karakuģa ieskaitīja rezerves karavīros, apliecībā norādot, ka viņa dienests militārajos spēkos un atskaitīšana no rezerves karavīriem oficiāli beigsies 1961. gadā. Apliecībā paredzēta vieta, lai uzskaitītu karavīru dienesta laiku, vietu, iesaukšanu dienestā un ieskaitīšanu rezerves karavīros, rezerves dienesta militāro mācību apliecinājumus, karus un kaujas, kuros karavīrs piedalījies, iegūtos ievainojumus, apbalvojumus, atbrīvojumus no dienesta, ranga paaugstinājumus u.c. līdzīgas ar militāro dienestu saistītas lietas. Apliecības beigās pievienots informatīvs pielikums par rezerves karavīra pienākumiem un tiesībām. Zīmogs ar uzrakstu "Выдан паспорт/ Išduotas pasas/ 1941" nozīmē, ka uz šīs rezerves karavīra apliecības pamata 1941. gadā Andriejusam Buožim tika izdota pase.

Vairāk