Izstāde

PIELIKUMA DATŅU SARAKSTS

Atklātā krājuma ekspozīcija "Mājā un sētā"

Izstādes atklāšanas datums 23.07.2022
Izstādes slēgšanas datums
Darba laiks P. - S. 10.00 - 17.00
Jūnijā, jūlijā, augustā svētdienās 10.00 – 15.00
Izstādes apraksts Valmieras muzeja Izstāžu nama cokolstāvā no 22. jūlija apmeklētājiem būs atvērta ekspozīcija, atklātais krājums “Mājā un sētā”.

Idejas pamatā ir pasaules muzeju vidē un Latvijas muzejos arvien biežāk sastopamais atklātā krājuma princips, ar kura palīdzību apmeklētājs var ielūkoties muzeja glabātuvē – vietā, kur ikdienā to nav iespējams izdarīt. Jaunajā ekspozīcijā vienkopus iespējams aplūkot vairāk nekā 500 krājuma vienības, kas tematiski sagrupētas un vēsta piecus Latvijas kultūrvēsturiskajā sētā nozīmīgus stāstus – par gaismu, pūru, pienu, maizi un veļu. Eksponātu atlases pamatā ir Valmieras novadam un Ziemeļvidzemei raksturīgais, tipiskais un īpatnējais. Katra no ekspozīcijas tēmām atspoguļota un bagātināta ne tikai ar atbilstošiem krājuma priekšmetiem, bet arī ar digitāliem un interaktīviem risinājumiem, rosinot savienot izzinošo vēstījumu ar radošām izpausmēm un laikmetīgām iespējām. Viena no nozīmīgākajām digitālās komunikācijas sadaļām ekspozīcijā ir platforma interneta vidē, kurā interesenti var iepazīties ar atklātā krājuma saturu, tostarp saņemot papildinformāciju par katru no ekspozīcijā izvietotajiem priekšmetiem, kā arī veikt vairākus, dažādu grūtības pakāpju uzdevumus.

 Valmieras muzeja krājumā tiek glabāti aptuveni 70`000 priekšmetu. Ekspozīcija, atklātais krājums “Mājā un sētā”, iedzīvinot vienu no muzeja misijas uzdevumiem – saglabāt materiālo un nemateriālo kultūras mantojumu un tautas tradīcijas kā mūsu nacionālās identitātes sastāvdaļu, sniedz iespēju pastāvīgi aplūkot nelielu krājuma daļu, sen aizmirstas vai nekad neredzētas lietas, darba rīkus, sadzīves priekšmetus. Lai padziļinātu izziņas procesu par senajiem priekšmetiem, to pielietojumu un arodiem un padarītu to aizraujošāku un iesaistošāku, no septembra piedāvājam pieteikties uz muzejpedagoģiskajām programmām, kas veidotas, izmantojot pētniecības procesā atklāto.

 Ekspozīcija apskatei pieejama Valmieras muzeja Izstāžu nama darba laikā uz nenoteiktu laika periodu.
Izstādes vieta Valmieras muzeja Izstāžu nams, Bruņinieku iela 3, Valmiera
Izstādes veids Klātienes izstāde
Hipersaite http://valmierasmuzejs.lv/
Cenrādis Cenrādis un sīkāka informācija pieejama muzeja mājas lapā: http://valmierasmuzejs.lv/
Papildus informācija